Kondenzációs kombi kazánok

A kondenzációs kazánoknál a kombi jelző azt jelenti, hogy azok nem pusztán fűtésre, hanem meleg víz előállítására is használhatók. Ezek a gázkazánok gazdaságosabbak, mint a turbós változataik. A speciálisan kialakított hőcserélők miatt a meleg víz előállítása és a fűtés egymástól függetlenül is működhet, de használható csak fűtés, vagy csak meleg víz üzemmódban is.

A kondenzációs kombi kazánok növekvő népszerűségének több oka is van. Helyigényük sokkal kisebb, mint az egyéb, több készüléket tartalmazó berendezéseknek. Szervizköltségük alacsonyabb, valamint olcsóbb a kezdeti beruházás is, hiszen ugyanaz a berendezés látja el a fűtést és a meleg víz biztosítását is. Bár nyílt és zárt égésterű változatban is kaphatóak, a zárt égésterű kombi gázkazánok elterjedtebbek, mivel működésük biztonságosabb. A kondenzációs kombi gázkazánok általában mind turbós, zárt égésterű készülékek.

A kondenzációs kombi kazánok egyik legfőbb előnye a használandó meleg víz gazdaságos előállítása, hiszen csak azt a vízmennyiséget melegítik, amire pont szükség van egy adott pillanatban. A kombinációs technika pedig a meleg víz mindig rendelkezésre áll (kombicirkók segítségével, amelyek akkor kezdik el felmelegíteni a hidegvizet, amikor arra szükség van). Általában, főleg a régebbi kazán típusoknál fontos volt a rendszeres ellenőrzés, karbantartás, hiszen az égéstérbe könnyen szennyeződés kerülhetett, az pedig a kazán teljesítményére negatív hatással volt, valamint növelte a gázfogyasztást. Ezt a problémát az új, kondenzációs kombi kazánok egyre inkább igyekszenek kiküszöbölni, karbantartási igényük ugyanis minimális.

Az optimális fűtés érdekében külső hőmérséklet érzékelésére képesek, és természetesen a kondenzáció is működik mindkét (tehát a csak fűtés, vagy csak meleg víz) üzemmódban is.