Kondenzációs kazán teszt

A kondenzációs kazánok iránt érdeklődőket, lehetséges vásárlókat gyakran főleg a kézzelfogható tapasztalatok érdeklik. Mivel azonban Magyarországon a technika viszonylag újnak számít, a tapasztalatok is újak, folyamatosan változóak. Jelen cikkünkben egy konkrét eset tanulságait mutatjuk be.

A Szombathelyi Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban a közelmúlt folyamán új, Vaillant kondenzációs fűtéstechnológiát szereltek fel és próbálták ki működéskor, összehasonlítva a régi fűtési rendszerrel. Az egyik épület pincéjében a kazánházban egy harminc éves, 480 kW teljesítményű FÉG-VESTALE kazántelep volt addig üzembe helyezve, időjárásfüggő szabályozási körrel. A visszatérő, gyakori meghibásodások miatt azonban az elvárt kazánteljesítménynek mindössze a harmada volt igénybe vehető. Ez az alacsony teljesítmény viszont a fűtésre és a meleg víz termelésére egyaránt már kevésbé volt elég. A beruházáshoz egy nyertes pályázatra volt szükség, amelyhez részletes dokumentáció készült az akkori, és a várható gázfogyasztásról, hőigényről. Az előre lejegyzett számadatokat a későbbi mérések (2011/2012 telén végezték) alátámasztották. Az iskola éves gázfogyasztása a kondenzációs technika használata előtt 64 400 m3/a, az új fűtésrendszer beépítése után pedig 33 000 m3/a volt. Ez azt jelenti, hogy az iskola gázfogyasztása közel felével csökkent.

Ezt a teljesítmény persze számos átépítésnek, a szigetelés javításának és a kazánház gyökeres átalakításának köszönhető. Az említett régi kazánházban három, egyenként 125 kW teljesítménnyel működő Vaillant ecoCRAFT VKK 1206/3-E típusú, zárt égésterű, álló kondenzációs gázkazán lett elhelyezve. A használati meleg vizet két, 500 L-es Vaillant VIH R 500 típusú indirekt melegvíztároló biztosította.

Ebből a konkrét esetből sok, korábbi tapasztalatot lehet igazoltnak tekintetni. Általános tendencia (akár egy gimnázium, akár egy átlagos háztartást veszünk figyelembe), hogy a kezdeti beruházás általában drágább a kondenzációs kazánok esetében, mint a hagyományos gázkazánoknál. Ennek ellenére viszont, amint az a fenti teszt során is kiderült, hosszabb távon a költségek megtérülnek, az új fűtőtechnika működtetése pedig sokkal olcsóbbá válik.