Kondenzációs kazán kémények

A háztartások egyik komoly megoldandó problémája az épületekben elhelyezett fali kazánok égéstermékének megfelelő, biztonságos elvezetése. A kondenzációs kazánok fokozatos elterjedése ezen a téren is új technikai megoldásokat tett szükségessé.

A kémény építésénél alapvető fontosságú, hogy azt párazáró anyagból ajánlatos elkészíteni. Erre azért van szükség, mert figyelembe kell venni a mindig nedves, távozó égésterméket, valamint azt, hogy a vízkiválasztás a kéményben is tart (ez naponta akár több liter víz is lehet, 1m3 gáz elégetésekor legalább 1L kondenzvíz keletkezik).

A kondenzációs kazánoknál kettős csövű rendszert szokás alkalmazni, amelynek biztonsági és energiatakarékossági okai egyaránt vannak. A legjobb megoldás a speciális, műanyag-csövek használata, ugyanis itt nem használhatóak a hagyományos, alumínium alapú turbócsövek. A középső csőben vezetik le az égésterméket, a másik, a külső csőben pedig az ehhez szükséges levegőt. A kéménynek egyébként nem csupán nedvességállónak, hanem korrózióállónak és 140 Pa-ig túlnyomásállónak is kell lennie. Fontos megjegyezni, hogy a zárt égésterű kazán füstgáz elvezetési hossza bizonyos mértékben korlátozott. Ez a hossz (magasság) a kazán teljesítményétől függően 12 métertől 22 méterig terjedhet. A kazán és a kémény között optimális lejtést kell biztosítani, mivel a kéményben lecsapódó kondenzvizet is a kondenzációs kazánba kell visszavezetni.

A kondenzációs kazánok kéményébe jutó égéstermék 40-50 celsius fokos, ennélfogva az, különösen egy többemeletes háznál, nehezen, vagy egyáltalán nem tud kijutni a szabadba. Ezért a kondenzációs kazánok egy ventilátor segítségével túlnyomást idéznek elő a kéményben (pont e miatt szükséges a már említett túlnyomásálló kémény).

Árak tekintetében a kondenzációs kémény építése nem drágább, sőt gyakran olcsóbb, mint egy hagyományos kémény esetében azt megszokhattuk. Az árak a hossztól függően általában az alábbiaknak megfelelően alakulnak: 5 m esetén 35 000 Ft, 5 m és 12 m között 45 000 Ft, 12 m és 25 m között 55 000 Ft. Az árak az anyagköltséget nem tartalmazzák. A kondenzációs kazánoknál leginkább a Leier ECO és a Schiedel ABSOLUT típusú kémények használata elterjedt.