Működése

A kondenzációs kazán működése

A kondenzációs kazán működésekor a földgáz, vagy PB-gáz égése során a gázban lévő hidrogén és a levegő oxigénje egyesülnek, ennek következtében pedig a kazánban vízgőz keletkezik, amely hőenergiát bocsát ki. Ez az energia a hagyományos kazánoknál a kéményen át távozik a rendszerből, így nem lesz hasznosítva. Kb. 11%-nyi energiát vesztünk el így. A kondenzációs kazán viszont ezt az energiát használja ki, hiszen kondenzálja a vízgőzt, amivel egy plusz energiát nyer számunkra.

A készülék gyártói általában 104-108%-os hatásfokot, de 100%-nál mindenképpen többet ígérnek a fűtés tekintetében. Ezt a hatásfokot égéshőben és fűtőértékben mérjük. Az előbbi érték az egységnyi tüzelőanyag (1 m3 a metán esetében) összes hőtartalmára vonatkozik, az utóbbi pedig az egységnyi tüzelőanyag érzékelhető hőtartalmát jellemzi. A kondenzációs kazán esetében mind a két érték kedvezőbbé válik.

A kondenzációs technika alkalmazása során a füstgázok viszonylag alacsony hőmérsékleten távoznak a kazánból, így javul a tüzelőanyag fűtőértékének hasznosítása. Ennek következtében, amíg a szokványos kazánok maximális hatásfoka 90-94% között mozog, a kondenzációs kazánok ideális körülmények között képesek elérni a 108%-os hatásfokot is. Mindezekből következik, hogy ugyanabból a tüzelőanyagból akár 14%-kal több hőenergiát is kinyerhetünk. Ehhez viszont ideális elrendezésre van szükség: a kazánt úgy kell kialakítani, hogy mód legyen a füstgázt a benne található vízgőz harmatponti hőmérsékleténél alább hűteni. Ugyanis ezen a hőmérsékleten indul meg a vízgőz kicsapódása.

A kondenzációs kazánok abszolút környezetkímélők, hiszen a levegőbe kibocsátott, környezetre káros égéstermékek, úgy mint a CO, NOx, kisebb mennyiségben hagyják el a készüléket, mint a hagyományos kazánok esetében.
A felhasználók számára külön előnyt jelent az is, hogy a kondenzációs kazán működtetése viszonylag egyszerű. A készülék alkalmazható akár régi, kevésbé jól hőszigetelt lakásokban is. Ez annak köszönhető, hogy a kondenzációs kazánok ventilátoros és zárt égésterű szerkezetek. Mindez annyit jelent, hogy az égéshez nélkülözhetetlen levegőt az épületen kívülről nyerik és zárt rendszeren át juttatják épületen kívülre az égésterméket. Tehát a helyiség levegőjét nem használják el, ebből adódik, hogy használata jóval biztonságosabb, mint a hagyományos kazánoké.